- Stock: 1
- Code: 5060203791346
Mοναδικά πλούσια πολυβιταμίνη απόλυτα ισορροπημένη διατροφικά, καθώς είναι ενισχυμένη με 16 φρέσκες ολόκληρες υπερτροφές ψυχρής ξήρανσης (frsh freeze dried).
Συμβάλλει:
- Στην ενέργεια και την τόνωση
- Στην ενίσχυση και ισορρόπηση της διατροφής
- Στην κάλυψη των αναγκών και σε όσους γυμνάζονται, εργάζονται πολλές ώρες και των ηλικιωμένων
Αριθμ. Πρωτ. Γνωστοποίησης Ε.Ο.Φ.: 40269/12.05.2016
Το προϊόν δεν υπόκειται σε διαδικασία αδειοδότησης.
Τρόπος λήψης 1-3 κάψουλες την ημέρα με το φαγητό
ΤΡΕΙΣ ΚΑΨΟΥΛΕΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΠΑΡΕΧΟΥΝ:
ΜΕΙΓΜΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ (MAGNIFOOD) 900mg
Spirulina [Spirulina platensis]-fresh freeze dried-ORGANIC 200mg
Green Barley Grass [Hordeum vulgare]-fresh freeze dried-ORGANIC 150mg
Stabilised Rice Bran 100mg
Sea Buckthorn Berry/Leaf [Hippophae rhamnoides]-fresh freeze dried 50mg
Acai Berry [Euterpe oleracea]-fresh freeze dried-ORGANIC 50mg
Alfalfa Flower & Leaf [Medicago sativa]-fresh freeze dried-ORGANIC 50mg
Dandelion Leaf [Taraxacum officinale]-fresh freeze dried-ORGANIC 50mg
Nettle Leaf [Urtica dioica]-fresh freeze dried 50mg
Turmeric Root [Curcuma longa]-fresh freeze dried-ORGANIC 25mg
Wheat Grass Juice [Triticum aestivum]- fresh freeze dried-ORGANIC 25mg
Green Tea Leaf [Camellia sinensis]-ORGANIC 25mg
Watercress [Nasturtium officinale]-fresh freeze dried-ORGANIC 25mg
Kale [Brassica oleracea var acephala]-fresh freeze dried-ORGANIC 25mg
Pomegranate Arils [Punica granatum]-fresh freeze dried-ORGANIC 25mg
Blackberry [Rubus fruticosus]-fresh freeze dried-ORGANIC 25mg
Black Raspberry [Rubus occidentalis]-fresh freeze dried-ORGANIC 25mg
Vitamin C (as Ca, Mg, Zn ascorbate) 250mg
Vitamin E (d-alpha tocopheryl succinate 150iu 101mg
Calcium (as carbonate, citrate, ascorbate) 50mg
Magnesium (as oxide, citrate, ascorbate) 25mg
Vitamin B6 (as pyridoxine hydrochloride) 25mg
Pantothenic Acid (as calcium pantothenate) 25mg
Vitamin B1 (as thiamin mononitrate) 20mg
Vitamin B2 (riboflavin) 20mg
Niacin (as niacinamide) 20mg
Inositol 15mg
Choline (as bitartrate) 15mg
Citrus Bioflavonoids 15mg
Zinc (as ascorbate) 10mg
Larch Tree Arabinogalactan [Larix occidentalis] 5.5mg
Natural Beta Carotene/Mixed Carotenoids 4mg
Alpha Lipoic Acid 2mg
Manganese (as bisglycinate) 1.5mg
Iron (as bisglycinate) 1.5mg
Copper (as gluconate) 1.25mg
Boron (as sodium borate) 1mg
Lutein (as prep.) 1mg
Lycopene (as tomato prep.) 1mg
Vitamin A (as palmitate prep. 2500iu) 751μg
Folate (as calcium L-methylfolate) 200μg
Iodine (as potassium iodide) 150μg
Biotin (as prep.) 100μg
Chromium (as picolinate) 50μg
Selenium (as selenomethionine) 50μg
Vitamin B12 (as methylcobalamin) 50μg
Vitamin K2 (as MenaQ7®) 10μg
Vitamin D3 (vegan cholecalciferol – 200iu) 5μg
*MenaQ7® is a registered trademark of NattoPharma, Norway
Περιέχει σιταρόχορτο και κριθαρόχορτο. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σε περίπτωση κοιλιοκάκης.
Ακάι μπέρι
Τι είναι: Eίναι ένας καρπός με τη μεγαλύτερη τιμή ORAC (Ικανότητα Απορρόφησης Ριζών Οξυγόνου) που περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Ε και ανθοκυανινών, καθώς και συνένζυμο Q10. Για την ακρίβεια, μια μελέτη που εκπονήθηκε το 2006 απέδειξε ότι το acai berry περιείχε την υψηλότερη τιμή ORAC έναντι ριζών υπεροξειδίου από οποιοδήποτε άλλο φυτό που είχε υποβληθεί μέχρι τότε σε δοκιμές.
Πού βοηθάει: Σας τροφοδοτεί με ισχυρά αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή, ανθοκυανίδες, κατά των ελευθέρων ριζών και συνολικά οφέλη στον οργανισμό.
Αλφάλφα άνθος & φύλλα
Τι είναι: Είναι φυτό που προέρχεται από τη νότια Ασία, ένα είδος τριφυλλιού. Η αλφάλφα αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης Κ, ασβεστίου, μαγνησίου και βορίου, και επίσης είναι πλούσια σε ισοφλαβόνες.
Που βοηθάει: Συμβάλλει στην ενίσχυση της καλής υγείας των οστών, κατά της χοληστερίνης του αίματος, της δυσπεψίας και των θρομβώσεων.
Α- Λιποϊκό οξύ
Τι είναι: Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό που διατηρεί την δραστικότητα του στο υδάτινο περιβάλλον του κυττάρου αλλά και στα λιπιδικά τμήματα της μεμβράνης. Βρίσκεται στο σπανάκι, το κρέας, το συκώτι και τη μαγιά μπύρας.
Που βοηθάει: Το άλφα λιποϊκό οξύ χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για το μεταβολισμό των υδατανθράκων και την παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον, συμβάλλει στη μείωση του νευροπαθητικού πόνου ανακουφίζοντας από συμπτώματα όπως κάψιμο, μυρμήγκιασμα, δυσφορία, μούδιασμα και απώλεια αίσθησης, και στην προστασία εξέλιξης νευροεκφυλιστικών βλαβών. Συμβάλλει στην ανακούφιση και την πρόληψη παρενεργειών του σακχαρώδους διαβήτη όπως η διαβητική νευροπάθεια και οφθαλμολογική βλάβη.Είναι γνωστό για την ικανότητα του να αναγεννά οξειδωμένες μορφές Βιταμίνης C, Βιταμίνης Ε, Συνενζύμου Q10 και Γλουταθειόνης και επομένως να δημιουργεί ένα αντιοξειδωτικό πλέγμα το οποίο είναι σημαντικό για την σωστή λειτουργία των κυτταρικών διαδικασιών.
Βήτα Καροτίνη
Τι είναι: Είναι μια πρόδρομη ένωση της βιταμίνης Α, τα οποία μετατρέπονται σε αυτή τη βιταμίνη.
Που βοηθάει:
1. Στο φυσιολογικό μεταβολισμό του σιδήρου
2. Στη διατήρηση της κατάστασης των βλενογόννων
3. Στη διατήρηση της κατάστασης του δέρματος
4. Στη διατήρηση της φυσιολογικής όρασης
5. Στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
6. Στη διαδικασία της κυτταρικής εξειδίκευσης
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (βιταμίνη Α): 700-900μg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Βρίσκεται στη γλυκοπατάτα, τις πιπεριές, την κολοκύθα, το μάνγκο κα.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Η έλλειψή της είναι σπάνια.
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Σε αντίθεση με τη βιταμίνη Α, η βήτα καροτίνη δεν προκαλεί τοξικότητα στον οργανισμό.
Βιοτίνη
Τι είναι: Είναι μια βιταμίνη που ανήκει στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Που βοηθάει:
1. Στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας,
2. Στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος,
3. Στο φυσιολογικό μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών,
4. Στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία,
5. Στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των μαλλιών,
6. Στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των βλενογόννων και του δέρματος
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη: 30μg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Βρίσκεται σε σπόρους, και ξηρούς καρπούς και σε κάποια λαχανικά όπως οι γλυκοπατάτες. Πλούσιες πηγές είναι τα εντόσθια, τα ψάρια και τα αυγά.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Η έλλειψή της είναι σπάνια, με συμπτώματα όπως απώλεια μαλλιών, δερματικοί ερεθισμοί κα.
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Δεν υπάρχουν.
Σμέουρο
Τι είναι: Είναι φρούτο με στρογγυλό καρπό, το οποίο μοιάζει με βατόμουρο.
Που βοηθάει: Τα σμέουρα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι πολυφαινολικές ενώσεις, και σε ελλαγικό οξύ. Η αντιοξειδωτική δράση τους είναι σημαντική για την υγεία καθώς βοηθάει στην καταστολή των φλεγμονών και καθιστά σημαντική την κυτταρική αναπαραγωγή. Επιπλέον, αναστέλλει τη δράση ενζύμων που προάγουν τις φλεγμονές, βοηθώντας στη μείωση του πεπτικού έλκους και άλλων φλεγμονών του πεπτικού.
Μαύρο μούρο
Τι είναι: Είναι γνωστά ως βατόμουρα και η ύπαρξή τους χρονολογείται ήση από τη νεολιθική εποχή. Οι ανθοκυανίνες στα βατόμουρα είναι υπεύθυνες για το σκούρο χρώμα τους.
Που βοηθάει: Τα μαύρα μούρα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, Κ και διαιτητικές ίνες, αλλά και μαγγάνιο και φυλλικό οξύ. Επίσης, περιέχουν πολλές φυτοχημικές ουσίες όπως πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, σαλικυλικό οξύ και ελαγικό οξύ χαρίζοντας τους ιδιότητες αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις
Βόριο
Τι είναι: Είναι ένα ιχνοστοιχείο που απαντάται στη φύση.
Που βοηθάει:
Δεν υπάρχουν διαθέσιμες ξεκάθαρες βιολογικές του λειτουργίες. Ωστόσο, μπορεί να είναι βοηθητικό στην ανάπτυξη και την αναπαραγωγή, στο μεταβολισμό του ασβεστίου και στα οστά, στον ενεργειακό μεταβολισμό, στη λειτουργία του εγκεφάλου. Τέλος, μπορεί να συμβάλλει στην παραγωγή της ινσουλίνης και των στεροειδών ορμονών.
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη: Δεν υπάρχει συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ωστόσο ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ένα φυσιολογικό εύρος είναι 1-13mg/ημέρα.
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Βρίσκεται σε φρούτα και λαχανικά, όπως το αβοκάντο, το δαμάσκινο και οι σταφίδες.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Τα συμπτώματα της έλλειψής του δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς. Ενδέχεται να επηρεάζει τα επίπεδα του ασβεστίου και της βιταμίνης D.
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα για την υπερβολική πρόσληψή του.
Ασβέστιο
Τι είναι: Είναι το μέταλλο σε μεγαλύτερη αφθονία στο σώμα μας. Βρίσκεται αποθηκευμένο στα οστά και στα δόντια.
Που βοηθάει:
1. Απαιτείται για τη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών και των δοντιών,
2. Συμβάλλει στη φυσιολογική πήξη του αίματος,
3. Στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας,
4. Στη φυσιολογική λειτουργία των μυών,
5. Στη φυσιολογική νευροδιαβίβαση,
6. Στη φυσιολογική λειτουργία των πεπτικών ενζύμων,
7. Παίζει ρόλο στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης και εξειδίκευσης
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη: 1000-1200mg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και στο μπρόκολο, το κινέζικο λάχανο και το λάχανο kale.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Η έλλειψη του ασβεστίου έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη δομή των οστών. Μπορεί να οδηγήσει στην οστεοπενία και την οστεοπόρωση.
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Τα ανώτερα επιτρεπτά όρια για το ασβέστιο είναι 2000-2500mg την ημέρα. Η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε υπερασβεστιαιμία, η οποία με τη σειρά της να προκαλέσει λίθους στους νεφρούς και ασβεστοποίηση των αγγείων.
Χολίνη
Τι είναι: Είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό.
Που βοηθάει:
1. Στο φυσιολογικό μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης,
2. Στο φυσιολογικό μεταβολισμό των λιπιδίων,
3. Στη διατήρηση της φυσιολογικής ηπατικής λειτουργίας
Επαρκής Ημερήσια Πρόσληψη: 425-550mg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Βρίσκεται στο κρέας, τα πουλερικά, τα εντόσθια και τα αυγά.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει μυϊκή βλάβη, ηπατική βλάβη και μη αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος (NAFLD).
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Τα ανώτερα επιτρεπτά όρια είναι 3500mg την ημέρα. Η αυξημένη πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει οσμή ψαριού, έμετο, εφίδρωση, βλάβη στο ήπαρ.
Χρώμιο
Τι είναι: Έίναι ένα ιχνοστοιχείο που απαντάται ως τρισθενή στα τρόφιμα αλλά και ως εξασθενή, ένα τοξικό υποπροϊόν της επεξεργασίας χάλυβα.
Που βοηθάει:
1. Στο φυσιολογικό μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών,
2. Στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα
Επαρκής Πρόσληψη: 20-35μg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα. Ωστόσο η συγκέντρωσή του επηρεάζεται από την περιεκτικότητα του εδάφους σε χρώμιο.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Δεν έχει καταγραφεί έλλειψη χρωμίου.
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Χρειάζεται προσοχή στη συγχορήγηση με ινσουλίνη ή αντιδιαβητικά φάρμακα καθώς μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία.
Βιοφλαβονοειδή πορτοκαλιού
Τι είναι: Τα βιοφλαβονοειδή είναι φυτικές ουσίες που προέρχονται από εσπεριδοειδή, όπως το πορτοκάλι.
Που βοηθάει: Τα βιοφλαβονοειδή έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, αυξάνουν την απορρόφηση της βιταμίνης C, ενδυναμώνουν τα αγγεία και βοηθούν τα άτομα με αλλεργίες.
Χαλκός
Τι είναι: Είναι ένα βασικό μέταλλο.
Που βοηθάει:
1. Στη διατήρηση του φυσιολογικού συνδετικού ιστού,
2. Στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας,
3. Στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος,
4. Στο φυσιολογικό χρωματισμό των μαλλιών και του δέρματος,
5. Στη φυσιολογική μεταφορά του σιδήρου μέσα στον οργανισμό,
6. Στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος,
7. Στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (βιταμίνη Α): 900μg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Βρίσκεται στα οστρακοειδή, τα εντόσθια, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, τα δημητριακά και τη σοκολάτα.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Η έλλειψή του είναι σπάνια.
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Η χρόνια έκθεση σε χαλκό μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή του ήπατος και σε γαστρεντερολογικά συμπτώματα και μπορεί να οφείλεται σε χρόνια μόλυνση του νερου.
Φύλλα πικραλίδας
Τι είναι: Είναι ένα ανθοφόρο, ποώδες φυτό, γνωστό και ως Ταράξακος ο φαρμακευτικός (Taraxacum officinale) ή δανδελίων.
Που βοηθάει: Η πικραλίδα ενισχύει τους αποτοξινωτικούς μηχανισμούς του ήπατος, βοηθά στην αποτοξίνωση από περιβαλλοντικούς ρύπους (πχ CCl4), έχει προστατευτική δράση στο ήπαρ σε αυξημένη ποσότητα αλκοόλ.
Φυλλικό οξύ
Τι είναι: Είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ανήκει στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β9).
Που βοηθάει:
1. Στη φυσιολογική σύνθεση των αμινοξέων,
2. Στη φυσιολογική αιμοποίηση,
3. Στο φυσιολογικό μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης,
4. Στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία,
5. Στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος,
6. ΣΣτη μείωση της κούρασης και της κόπωσης,
7. Στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη: 400μg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς κ.α. Επίσης, πολλά τρόφιμα εμπλουτίζονται με φυλλικό οξύ.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Η έλλειψή του προκαλεί τη μεγαλοβλαστική αναιμία (συχνά με παράλληλη έλλειψη Β12). Ακόμη, γυναίκες με έλλειψη φυλλλικού οξέος που κυοφορούν έχουν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν νεογνά με προβλήματα στο νευρικό σωλήνα.
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Τα ανώτερα επιτρεπτά όρια είναι 1000μg την ημέρα. Η χορήγηση φυλλικού οξέος μπορεί να επηρεάσει τη δράση της μεθοτρεξάτης (ένα φάρμακο που δίνεται σε καρκινοπαθείς και σε ασθενείς με αυτοάνοσα)
Κριθαρόχορτο
Τι είναι: Το κριθάρι είναι δημητριακός καρπός του αγγειόσπερμου φυτού του είδους Κριθή η κοινή (Hordeum vulgare) της οικογένειας των Ποοειδών (Poaceae) ή Αγρωστωδών (Gramineae). Καλλιεργείται και χρησιμοποιείται από τα πολύ παλιά χρόνια και σε μεγάλη ποικιλία κλιμάτων. Σήμερα χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για την παρασκευή ψωμιού, μπύρας αλλά και ζωοτροφών. Το κριθαρόχορτο είναι το φύλλο φυτού κριθαριού.
Που βοηθάει: Το κριθαρόχορτο αποτελεί πηγή του σημαντικού αντιοξειδωτικού ενζύμου, του υπεροξειδίου της δισμουτάσης (SOD), καθώς και αντιοξειδωτικών βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και καροτενοειδών.
Φύλλα πράσινου τσαγιού
Τι είναι: Το πράσινο τσάι παρασκευάζεται μέσω αποξήρανσης των φύλλων που συλλέγονται από το φυτό Καμέλια η σινική (Camelia sinensis). Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις χώρες τις ανατολικής Ασίας. Το πράσινο τσάι αποτελεί σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών πολυφαινολών, και κυρίως επιγαλλοκατεχίνης γαλλικού εστέρα (EGCG).
Που βοηθάει: Tα αντιοξειδωτικά είναι φυσικά συστατικά που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των βλαβερών για τον οργανισμό ελευθέρων ριζών οξυγόνου, οι οποίες προκαλούν ασθένειες, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι πολυφαινόλες, γνωστές ως κατεχίνες, είναι ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες κυριολεκτικά «εισβάλλουν» στον ανθρώπινο οργανισμό προστατεύοντάς τον από απλές ασθένειες όπως είναι ο πονόλαιμος και το κρύωμα μέχρι και πιο σοβαρές όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, η υπερχοληστερολαιμία.
Ινοσιτόλη
Τι είναι: Είναι ένα μικρό μόριο, κοινώς γνωστό ως μυο-ινοσιτόλη. Βρίσκεται φυσικά στα φυτά και στα ζώα και έχει χημική δομή παρόμοια με τη γλυκόζη. Είναι ένας υδατάνθρακας και έχει γλυκιά γεύση (σε μικρότερο ποσοστό από τη ζάχαρη).
Που βοηθάει: Η ινοσιτόλη συμμετέχει στην κυτταρική επικοινωνία. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία των ορμονών που σχετίζονται με το άγχος και τη διάθεση. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι συμβάλλει στην πιο αποτελεσματική ρύθμιση της ινσουλίνης, ιδιαίτερα σε γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.
Ιώδιο
Τι είναι: Είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο.
Που βοηθάει:
1. Στη φυσιολογική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών και στη φυσιολογική θυρεοειδική λειτουργία,
2. Στη φυσιολογική γνωσιακή λειτουργία,
3. Στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας,
4. Στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος,
5. Στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης του δέρματος
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη: 150μg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Βρίσκεται στα φύκια, στα ψάρια, στα αυγά και στα γαλακτοκομικά.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Η έλλειψη ιωδίου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη του οργανισμού. Το πιο συχνό σύμπτωμα της έλλειψης ιωδίου είναι η βρογχοκήλη.
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Τα ανώτερα επιτρεπτά όρια είναι 1100μg. Η συχγορήγηση με φάρμακα για τον υπερθυρεοειδισμό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της δράσης τους. Η συγχορήγηση με διουρητικά μπορεί να οδηγήσει σε υπερκαλιαιμία.
Σίδηρος
Τι είναι: Είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για τον οργανισμό.
Που βοηθάει:
1. Στη φυσιολογική γνωσιακή λειτουργία,
2. Στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας,
3. Στο φυσιολογικό σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης,
4. Στη φυσιολογική μεταφορά του οξυγόνου στο σώμα,
5. Στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος,
6.Στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης,
7.Στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη: Γυναίκες 19-51 ετών 18mg, Άνδρες και Γυναίκες >51 ετών 8mg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Πλούσια πηγή σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας και τα θαλασσινά, που βρίσκεται με τη μορφή του αιμικού σιδήρου. Στα όσπρια και τα λαχανικά βρίσκεται με τη μορφή του μη αιμικού σιδήρου.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Η έλλειψή του οδηγεί σε σιδηροπενική αναιμία με κύρια συμπτώματα την κόπωση, την αδυναμία, τη δυσκολία συγκέντρωση κα.
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Τα ανώτερα επιτρεπτά όρια είναι 45mg σιδήρου την ημέρα. Συχνά η χορήγηση κάποιων μορφών σιδήρου οδηγεί σε δυσκοιλιότητα, ναυτία ή διάρροια. Η χορήγηση σιδήρου μπορεί να επηρεάσει τη δράση του φαρμάκου levodopa που δίνεται σε ασθενείς με Parkinson.
Λαχανίδα
Τι είναι: Η λαχανίδα ή, αλλιώς, λάχανο κέιλ ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών Brassica Oleracea, όπου βρίσκουμε το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα πράσινα λαχανικά και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Αποτελεί καλή πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι τα καροτενοειδή και τα πλούσια σε θείο σουλφοραφάνη και ινδόλη-3-καρβινόλη ενώ, επιπλέον, περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών A, B και K και έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση βιταμίνης C από όλα τα λαχανικά.
Που βοηθάει: Κατατάσσεται από τον Οργανισμό Γεωργίας των Η.Π.Α.(USDA), ως το κορυφαίο σε περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών, αντικαρκινικών και φυτοχημικών ουσιών. Θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού μας, ενδυναμώνει το νευρικό και το σκελετικό σύστημα και βελτιώνει την ανάπλαση των κυττάρων. Επίσης, ανακουφίζει από ενοχλήσεις στο στομάχι, βοηθάει τη λειτουργία της καρδιάς και, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, αντιοξειδωτικά της οικογένειας των καροτενοειδών, συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη..
Αραβινογαλακτάνες πεύκου
Τι είναι: Η αραβινογαλακτάνη είναι ένα βιοπολυμερές που αποτελείται από μονοσακχαρίτες αραβινόζης και γαλακτόζης. Είναι μια μορφή ίνας, που υπάρχει σε πολλά φυτά, αλλά σε μεγαλύτερες ποσότητες στα κωνοφόρα δένδρα, όπως το πεύκο.
Που βοηθάει: Οι αραβινογαλακτάνες είναι διαλυτές ινές που τρέφουν τα βακτήρια του εντέρου και βοηθά στην ενεργοποίηση συγκεκριμένων ανοσοκυττάρων για την υποστήριξη της βέλτιστης λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
Λουτείνη
Τι είναι: Ανήκει στην ομάδα των καροτενοειδών. Διατροφικές πηγές της είναι το καλαμπόκι, το κόκκινο σταφύλι, το ακτινίδιο, το κολοκυθάκι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το πορτοκάλι, η ντομάτα και τα καρότα.
Που βοηθάει: Η λουτεΐνη είναι ένα αντιοξειδωτικό που φαίνεται ότι έχει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών και την όραση.
Λυκοπένιο
Τι είναι: Είναι η κόκκινη χρωστική που ανήκει στην ομάδα των καροτενοειδών. Περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στην τομάτα και άλλα κόκκινα φρούτα και λαχανικά, όπως και στο σπαράγγι και το μαϊντανό. Είναι πολυακόρεστος υδρογονάνθρακας και αδιάλυτο στο νερό.
Που βοηθάει: Το λυκοπένιο έχει ισχυρή αντιοξειοδωτική δράση και ο κύριος ρόλος του είναι η προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Έχει βρεθεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.
Μαγνήσιο
Τι είναι: Είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται σε αφθονία στον οργανισμό μας.
Που βοηθάει:
1. Στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης,
2. ΣτηE106:H106ν ισορροπία των ηλεκτρολυτών,
3. Στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας,
4. Στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος,
5. Στη φυσιολογική λειτουργία των μυών,
6.Στη φυσιολογική σύνθεση των πρωτεϊνών,
7.Στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία,
8. Στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών και των δοντιών,
9. Παίζει ρόλο στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη: 310- 400mg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Βρίσκεται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς και στα ολικής άλεσης δημητριακά.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Η έλλειψή του προκαλεί κόπωση, αδυναμία, απώλεια όρεξης και ναυτία.
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Κίνδυνος τοξικότητας από μαγνήσιο υπάρχει σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.
Μαγγάνιο
Τι είναι: Είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο.
Που βοηθάει:
1. Στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας,
2. Στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών και του συνδετικού ιστού,
3. Στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη: 1,8-2,3mg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Βρίσκεται στα ολικής άλεσης προϊόντα, τα οστρακοειδή, τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Δεν έχει καταγραφεί έλλειψη μαγγανίου.
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Δεν υπάρχουν δεδομένα για παρενέργειες και αντενδείξεις.
Φύλλα τσουκνίδας
Τι είναι: Η τσουκνίδα (ή τσουκνίθα) ανήκει στο γένος των αγγειόσπερμων φυτών Κνίδη και στην οικογένεια των Κνιδοειδών. Πρόκειται για ποώδες, αυτοφυές φυτό που ευδοκιμεί στην Ευρώπη, την Ασία, τη βόρειο Αφρική και τη Βόρεια Αμερική. Η επιστημονική της ονομασία είναι Urtica dioica.
Που βοηθάει: Η τσουκνίδα είναι σημαντική πηγή ασβεστίου και μαγνησίου. Επίσης, είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα, αμινοξέα, μεταλλικά και φωσφορικά άλατα, ασβέστιο, φλαβονοειδή, σίδηρο, φυλλικό οξύ, θείο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, χαλκό, χλώριο, νάτριο, σελήνιο, βόριο, πυρίτιο και ψευδάργυρο. Επιπλέον, περιέχει και πολλά φυτοχημικά στοιχεία όπως λυκοπένιο, β-καροτένιο, ιχνοστοιχεία, καφεϊκό οξύ, μηλικό οξύ, οξικό οξύ και βεταϊνη που εμποδίζουν την δημιουργία ελεύθερων ριζών που προκαλείται από βλάβη στα κύτταρα και το DNA. Σήμερα η τσουκνίδα χρησιμοποιείται σε αλλεργίες, υπέρταση, υπερπλασία προστάτη, διαβήτη. Έχει, επίσης, διουρητικές και αντιρρευματικές ιδιότητες, ενώ τονώνει και την κυκλοφορία.
Νιασίνη
Τι είναι: Είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, γνωστή και ως νιασίνη ή βιταμίνη B3, που ανήκει στις βιταμίνες του συμπλέγματος B.
Που βοηθάει:
1. Στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας,
2. Στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος,
3. Στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία
4. Στη διατήρηση της κατάστασης των βλεννογόνων και του δέρματος,
5. Στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη: 14-16 mg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Βρίσκεται σε μια ποικιλία τροφίμων, όπως τα ψάρια, το κρέας και τα πουλερικά αλλά και στους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Η έλλειψή της προκαλεί πελλάγρα, μία ασθένεια που περιλαμβάνει εξανθήματα, χρωματισμό του δέρματος και γαστρεντερολογικά συμπτώματα όπως έμετος, δυσκοιλιότητα και διάρροια.
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Παρενέργειες εμφανίζονται σε μεγάλες δόσεις νικοτινικού οξέος (μια μορφή βιταμίνης Β3).
Παντοθενικό οξύ
Τι είναι: Είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, γνωστή και ως παντοθενικό οξύ ή βιταμίνη B5, που ανήκει στις βιταμίνες του συμπλέγματος B.
Που βοηθάει:
1. Στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας,
2. Στη φυσιολογική σύνθεση και μεταβολισμό των στεροειδών ορμονών, της βιταμίνης D και ορισμένων νευροδιαβιβαστών,
3. Στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης,
4. Στη φυσιολογική νοητική επίδοση
Επαρκής Ημερήσια Πρόσληψη: 5mg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Βρίσκεται σε μια ποικιλία τροφίμων, όπως κρέας, πουλερικά αλλά και κάποια λαχανικά.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Η έλλειψή του είναι σπάνια.
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Δεν υπάρχουν δεδομένα για παρενέργειες και αντενδείξεις.
Ρόδι
Τι είναι: Η ροδιά είναι φυτό του γένους πουνική (Punica) της οικογένειας πουνικίδες (Punicaceae). Ο καρπός της είναι το ρόδι.
Που βοηθάει: Το ρόδι περιέχει διάφορες αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως πουνικαλαγίνες, ανθοκυανοσίδες, κατεχίνες και καροτενοειδή – εξού και η υψηλή τιμή ORAC του (αντιοξειδωτική ικανότητα).
Καρπός ιπποφαούς
Τι είναι: Το Ιπποφαές (Hippophae L.) είναι φυλλοβόλος θάμνος που ανήκει στην οικογένεια των Ελαιαγνοειδών.
Που βοηθάει: Ο καρπός ιπποφαούς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (με μέση περιεκτικότητα περίπου 15 φορές περισσότερη από το πορτοκάλι) αλλά και άλλων φυσικών αντιοξειδωτικών, όπως βιταμίνης E, φλαβονοειδών, καροτενοειδών (συμπεριλαμβανομένου του λυκοπενίου, της ζεαξανθίνης και του β-καροτενίου) και συνενζύμου Q10 (CoQ10). Επιπλέον, το ιπποφαές περιέχει ω-3, ω-6, ω-9 και το σπάνιο ω-7, ιδιαίτερα σημαντικό για τη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου II, σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας, μείωση ενός δείκτη φλεγμονής που ονομάζεται C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι θρεπτικές ουσίες και τα φυτοχημικά συστατικά των καρπών του ιπποφαούς έχουν θετική επίδραση έναντι των φλεγμονών, του καρκίνου και άλλων ασθενειών.
Φύλλα ιπποφαούς
Τι είναι: Το Ιπποφαές (Hippophae L.) είναι φυλλοβόλος θάμνος που ανήκει στην οικογένεια των Ελαιαγνοειδών.
Που βοηθάει: Τα φύλλα ιπποφαούς περιέχουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου, β-καροτίνης, φλαβονοειδών, λυκοπενίου, πολυφαινολών και βιταμίνης Ε, που γενικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Τα αντιοξειδωτικά και τα φλαβονοειδή μπορούν να μειώσουν την χοληστερόλη ύστερα από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί. Ακόμη, το λυκοπένιο αν προστεθεί στην καθημερινή μας διατροφή, έχει αποδεδειχθεί ότι μειώνει τις πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, του στομάχου και του εντέρου. τα αποξηραμένα φύλλα του ιπποφαoύς είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, εδώδιμες ίνες, πρωτεΐνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και υδατάνθρακες. Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, τα φύλλα του ιπποφαούς έχουν κάτι ακόμα που δεν περιέχεται στον καρπό και αυτό είναι πρωτεΐνη σε ποσοστό 24%.
Σελήνιο
Τι είναι: Είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο.
Που βοηθάει:
1. Στη φυσιολογική σπερματογένεση,
2. Στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των μαλλιών και των νυχιών,
3. Στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος,
4. Στη φυσιολογική θυρεοειδική λειτουργία,
5. Στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη: 55μg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Βρίσκεται στα βραζιλιάνικα φιστίκια, στα θαλασσινά και τα εντόσθια.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Η έλλειψη σεληνίου μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με το οξειδωτικό stress.
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Τα ανώτερα επιτρεπτά όρια είναι 400μg σεληνίου την ημέρα. Αυξημένα επίπεδα σεληνίου μπορεί οδηγήσουν σε γαστρεντερολογικά και νευρολογικά συμπτώματα.
Σπιρουλίνα
Τι είναι: Είναι ένα κυανοβακτήριο που ανήκει στο γένος Arthrospira. Αποτελείται από πολλά κύτταρα, που σχηματίζουν αποικίες υπό μορφή νηματίων, τα οποία, τις περισσότερες φορές, είναι σπειροειδή, από όπου προέρχεται το όνομά της. Διαβιώνει και αναπτύσσεται σε ύδατα πλούσια σε ανθρακικά και όξινα ανθρακικά άλατα με αλκαλικό pH (μέχρι 11).
Που βοηθάει: Η σπιρουλίνα είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές της φύσης φυτικών χρωστικών (όπως για παράδειγμα η χλωροφύλλη, τα καροτενοειδή και οι φυκοκυανίνες) και υψηλής πεπτικότητας πρωτεΐνη (συνήθως περισσότερο από 55%), ενώ παρέχει και βιταμίνες και μέταλλα, λιπαρά οξέα και άλλες ενώσεις ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό. Παρουσιάζει αντιοξειδωτικές, αντιμεταλλαξιογόνες και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Πίτουρο ρυζιού
Τι είναι: Το πίτουρο είναι η εξωτερική επικάλυψη του κόκκου ρυζιού και συχνά αφαιρείται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.
Που βοηθάει: Το πίτουρο ρυζιού είναι ιδιαίτερα υψηλό σε βιταμίνες Β όπως η θειαμίνη, η νιασίνη και η Β6, οι οποίες διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας, στην καρδιαγγειακή υγεία και στην αποφυγή της κατάθλιψης. Επιπλέον, περιέχει περισσότερα από 100 γνωστά αντιοξειδωτικά, μεταξύ των οποίων τοκοτριενόλες, τοκοφερόλες, α-λιποϊκό οξύ (το οποίο επίσης ανακυκλώνει αντιοξειδωτικές ουσίες όπως αυτές των βιταμίνη C και Ε αφού έχουν εξαντληθεί), συνένζυμο Q10 (CoQ10) και πολλά καροτενοειδή. Είναι, επίσης, γνωστό ότι περιέχει τα αντιοξειδωτικά ένζυμα υπεροξείδιο της δισμουτάσης (SOD), υπεροξειδάση και καταλάση..
Ρίζα κουρκουμά
Τι είναι: Ο κουρκουμάς, ή κουρκούμη (επιστημονική ονομασία: Curcuma longa [Κουρκούμη η μακρά]) ή κιτρινόριζα, είναι ριζωματοειδές (rhizomatous), ποώδες, πολυετές φυτό της οικογένειας των Ζιγγιβεριδών (Zingiberaceae) από τη Ν. Ασία.
Που βοηθάει: Τα πιο σημαντικά χημικά συστατικά του κουρκουμά, είναι μια ομάδα ενώσεων που ονομάζεται curcuminoids, τα οποία περιλαμβάνουν την κουρκουμίνη (diferuloylmethane), demethoxycurcumin και bisdemethoxycurcumin. Οι φυσικές ενώσεις κουρκουμινοειδών της ρίζας του κουρκουμά αποτελούν μία από τις ισχυρότερες πηγές καταπολέμησης των ελεύθερων ριζών.
Βιταμίνη Α
Τι είναι: Είναι μια ομάδα λιποδιαλυτών βιταμινών, τα ρετινοειδή.
Που βοηθάει:
1. Στο φυσιολογικό μεταβολισμό του σιδήρου,
2. Στη διατήρηση της κατάστασης των βλενογόννων,
3. Στη διατήρηση της κατάστασης του δέρματος,
4. Στη διατήρηση της φυσιολογικής όρασης,
5. Στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος,
6. Στη διαδικασία της κυτταρικής εξειδίκευσης
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη: 700-900μg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο συκώτι και τα έλαια των ψαριών αλλά και στο γάλα και τα αυγά.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Η έλλειψή της