ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β

Η βιταμίνη D είναι οργανική ουσία, ανήκει στις βιταμίνες αλλά και στις ορμόνες. Πέραν της πρόσληψής της από τα τρόφιμα,

παράγεται στον οργανισμό μέσω της απευθείας έκθεσης στο ηλιακό φως.

Μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε περιπτώσεις όπως:

Ραχίτιδα (ασθένεια που προκαλείται από ανεπάρκεια στη συγκεκριμένη βιταμίνη)

Οστεοπόρωση

Νεφρική ανεπάρκεια

Παθήσεις της καρδιάς (υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη)

Διαβήτη

Παχυσαρκία

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Ρευματοειδή αρθρίτιδα

Άσθμα

Είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση του ασβεστίου και του φωσφόρου στο σώμα.  Επιπλέον για τη σωστή ανάπτυξη των οστών

και των δοντιών, την πρόληψη αυτοάνοσων νοσημάτων, αλλά και για την αυξημένη αντίσταση σε ορισμένες ασθένειες και την

ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τροφίμων και Γεωργικών Επιστημών (IFAS), οι ποσότητες βιταμίνης D που πρέπει να λαμβάνουμε

(διεθνείς μονάδες IU την ημέρα) έχουν ως εξής:

Παιδιά και έφηβοι: 600 IU

Eνήλικες έως 70 ετών: 600 IU

Ενήλικες άνω των 70 ετών: 800 IU

Εγκυμονούσες και γυναίκες που θηλάζουν: 600 IU

Κάποιες τροφές που μπορούμε να βρούμε την συγκεκριμένη βιταμίνη είναι ο σολομός, οι σαρδέλες, ο κρόκος του αυγού, οι γαρίδες,

τα ενισχυμένα δημητριακά, και ο χυμός πορτοκαλιού.

Αν δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας σε βιταμίνη D  μέσω της έκθεσης στον ήλιο και της διατροφής, καλό

είναι να πάρουμε ένα συμπλήρωμα διατροφής. Προσοχή όμως! Η υπέρβαση της δοσολογίας μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες

όπως  αδυναμία, κόπωση, υπνηλία, πονοκέφαλο, απώλεια όρεξης, ξηροστομία, μεταλλική γεύση, ναυτία, εμετό κ.α. Σε κάθε

περίπτωση πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

e-farmakeio.gr