Πόσο χρήσιμη είναι η βιταμίνη D για τον οργανισμό μας..?

Η βιταμίνη D γνωστή ώς και η βιταμίνη του ηλίου είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία σχηματίζεται στον οργανισμό κυρίως μέσω της απορρόφησης της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας από το δέρμα, αλλά και από ορισμένες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D.


Ευεργετικές ιδιότητες της βιταμίνης D

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Διευκολύνει την καλή απορρόφηση του ασβεστίου

Ενδυναμώνει τα κόκαλα, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη ανάπτυξη αλλά και στην αποφυγή της οστεοπόρωσης.

Προστατεύει τα δόντια κάνοντάς τα πιο γερά.

Βοηθάει στην καλύτερη ψυχολογική διάθεση και κατά μία έννοια, προλαμβάνει διάφορες μορφές κατάθλιψης.

Τι μπορεί να δημιουργήσει η έλλειψη της?


Η έλλειψη της βιταμίνης D έχει συνδεθεί με διάφορες ασθένειες.


Μερικές από αυτές είναι ο διαβήτης, τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αρτηριοσκλήρωση και κάποιες μορφές καρκίνου

(όπως για παράδειγμα του μαστού).

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι όταν υπάρχει έλλειψη, θα πάθουμε κάτι από τα παραπάνω.

Σίγουρα όμως η επαρκής πρόσληψη της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα κι αγωγός καλύτερης υγείας. 
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D σε μεγαλύτερους ενηλίκους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, τις πτώσεις και τα κατάγματα.


Πηγές Βιταμίνης D


Υπάρχουν τρεις τρόποι να για να δέχεται ο οργανισμός μας βιταμίνη D:

1. Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία

2. Οι τροφές (τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D:

Σολομός, Τόνος σε κονσέρβα, Σαρδέλες, Κρόκοι αυγών, Τυρί, Βοδινό συκώτι, Μανιτάρια, τροφές τεχνητά εμπλουτισμένες με βιταμίνη D)

Τα συμπληρώματα διατροφής.

efarmakeio.gr