Αρχικά πρέπει ανφέρουμε τι είναι η δυσκοιλιότητα…
Δυσκοιλιότητα είναι η κακή λειτουργεία του πεπτικού συστήματος σχετικά με την κένωση του εντέρου.Δυσκοιλιότητα θεωρείται η μείωση της συχνότητας των κενώσεων σε λιγότερες από 3 την εβδομάδα ή η ανάγκη για σημαντικά αυξημένη εφαρμογή πίεσης ώστε να επιτευχθεί η αφόδευση.Η προώθηση του γαστρικού περιεχομένου αρχίζει αμέσως μετά από τη λήψη γεύματος. Το χρονικό διάστημα της πλήρους κένωσης του στομάχου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. όταν η πρόσληψη τροφής είναι μέτρια σε ποσότητα, η κένωση του στομάχου γίνεται μέσα σε 3-4 ώρες. Όταν όμως η τροφή περιέχει μεγάλη ποσότητα λίπους, η κένωση μπορεί να παραταθεί μέχρι 6 ή 8 ώρες.Πολλές φορές υπάρχει δυσκοιλιότητα παρά την καθημερινή αφόδευση. Στην περίπτωση αυτή, είτε πρόκειται για ατελή κένωση, δηλ. αποβολή μικρής ποσότητας κοπράνων και κατακράτησης μέρους αυτών στο παχύ έντερο, είτε τα κόπρανα που αποβάλλονται είναι ξηρά και σκληρά, επειδή παραμένουν για πολύ στο παχύ έντερο.
Ας δούμε τι μπορεί να προκαλέσει όμως την δυσκοιλιότητα:
Η δυσκοιλιότητα συχνά προκαλείται από:
- Δίατροφή ελλιπής σε φυτικές ίνες
- Έλλειψη σωματικής άσκησης
- Μη επαρκής λήψη ποσότητας υγρών
- Καθυστέρηση να πάτε στην τουαλέτα όταν θέλετε να αφοδεύσετε
- Καρκίνο του παχέος εντέρου
- Ασθένιες του εντέρου
- Εγκυμοσύνη
- Υπολειτουργικό θυρεοειδή
- Διανοητικές διαταραχές
- Νευρολογικές διαταραχές ή νόσους
- Χρήση φαρμακευτικών αγωγών
- *Το στρες και τα ταξίδια μπορούν επίσης να συμβάλλουν στη δυσκοιλιότητα ή σε άλλες μεταβολές στις εντερικές συνήθειες.
Διατροφική αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας
1)Καταναλώστε καθημερινά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (25-35 γρ ημερησίως) ώστε να μαλακώνει το εντερικό περιεχόμενο και να περιορίζεται το χρόνος παραμονής του στο έντερο.
Καλές πηγές φυτικών ινών είναι:
- Τα δημητριακά , τα ζυμαρικά ή τα αρτοπαρασκευάσματα ολικής άλεσης.
- Τα φρούτα όπως τα μήλα, τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, οι φράουλες, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, τα αχλάδια και τα αποξηραμένα φρούτα όπως δαμάσκηνα και σύκα.
- Τα λαχανικά όπως το μαρούλι, οι αγκινάρες, τα κρεμμύδια, το καλαμπόκι, οι ντομάτες, ο αρακάς, τα φασολάκια, το μπρόκολο.
- Τα όσπρια όπως οι φακές, τα φασόλια και τα ρεβίθια.
- Οι σπόροι όπως π.χ. ο λιναρόσπορος και οι ξηροί καρποί.
Πίνακας φυτικών ινών
ΤΡΟΦΙΜΟ | ΠΟΣΟΤΗΤΑ | ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ (ΣΕ ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ) |
Δημητριακά τύπου Αll-bran | 1/2 φλιτζάνι | 8,8 |
Φάβα | 1/2 φλιτζάνι | 8,1 |
Φακή | 1/2 φλιτζάνι | 7,8 |
Μαυρομάτικα φασόλια | 1/2 φλιτζάνι | 7,5 |
Αγκινάρες | 1 καρδιά | 6,5 |
Φασόλια ξερά | 1/2 φλιτζάνι | 6,3 |
Ρεβίθια | 1/2 φλιτζάνι | 6,2 |
Φασολάκια | 1/2 φλιτζάνι | 6,2 |
Κουάκερ | 50 γραμμάρια | 4,5 |
Αρακάς | 1/2 φλιτζάνι | 4,4 |
Αχλάδι | 1 μικρό | 4,3 |
Ανάμεικτα λαχανικά μαγειρεμένα | 1/2 φλιτζάνι | 4 |
Βατόμουρα | 1/2 φλιτζάνι | 3,8 |
Πατάτα ψητή με τη φλούδα | 1 μέτρια (180 γρ.) | 3,8 |
Δαμάσκηνα ξερά | 1/2 φλιτζάνι | 3,8 |
Σύκα ξερά | 1/2 φλιτζάνι | 3,7 |
Βρώμη | 1/2 φλιτζάνι | 3,6 |
Σπανάκι | 1/2 φλιτζάνι | 3,5 |
Αμύγδαλα | 30 γραμμάρια | 3,3 |
Μήλο με τη φλούδα | 1 μέτριο | 3,3 |
Λαχανάκια Βρυξελλών μαγειρεμένα | 1/2 φλιτζάνι | 3,2 |
Μακαρόνια ολικής άλεσης | 1/2 φλιτζάνι | 3,1 |
Μπανάνα | 1 μέτρια | 3,1 |
Πορτοκάλι | 1 μέτριο | 3,1 |
Κολοκυθάκια | 1/2 φλιτζάνι | 2,9 |
Μπρόκολο | 1/2 φλιτζάνι | 2,8 |
Ακτινίδιο | 1 μέτριο (76 γρ.) | 2,6 |
Μπάμιες | 1/2 φλιτζάνι | 2,6 |
Ροδάκινο | 1μέτριο (98 γρ.) | 2 |
2)Καταναλώστε 2-2,5 λίτρα υγρών ημερησίως (υγρά: νερό, γάλα, χυμοί, καφές, αφεψήματα). Ο συνδυασμός των φυτικών ινών με το νερό είναι ιδανικός και απαραίτητος.
3)Η κατανάλωση ισορροπημένης ποσότητας ελαιολάδου αποτελεί ασπίδα προστασίας για την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.
4)Αυξήστε την κατανάλωση μελιού.Οι ολιγοσακχαρίτες και η ινουλίνη που περιέχει βοηθούν στη κινητικότητα του εντέρου.
5)Τρώτε μικρά γεύματα ανά 2-3 ώρες, ώστε να αποφεύγετε τυχόν επιβάρυνση του εντέρου και άλλων οργάνων.
6)Μειώστε τη συχνή κατανάλωσης ζάχαρης διότι μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός διαταραγμένου εντερικού μικροβιακού οικοσυστήματος.
7)Το γιαούρτι και ακόμα περισσότερο το ξυνόγαλο, περιέχει προβιοτικούς οργανισμούς (κυρίως μπιφιδοβακτήρια και λακτοβάκιλλους) που συμμετέχουν καθοριστικά στη διατήρησης της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας. Συνδυάστε το με λίγο μέλι και ωμά αμύγδαλα ή με δημητριακά ολικής άλεσης και θα σύντομα θα αισθανθείτε τη βελτίωση. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσλάβετε συνδυασμό προβιοτικών συστατικών με ακόμη πιο αποτελεσματικό τρόπο, επιλέγοντας συμπληρώματα προβιοτικών που βοηθούν στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου και στην επαναφορά της εντερικής χλωρίδας.
8)Αυξήστε τη φυσική δραστηριότητα για την ενίσχυση της περισταλτικότητας του εντέρου.
9)Ανταποκριθείτε άμεσα στο αίσθημα αφόδευσης ακόμα κι αν δεν οδηγήσει τελικά σε κένωση.
Συνοπτικά τι πρέπει να κάνετε για να καταπολεμήσετε την δυσκοιλιότητα:
• Αυξήστε τις φυτικές σας ίνες
• Καταναλώστε αρκετά υγρά
• Βάλτε το μέλι στη διατροφή σας
• Βρείτε έναν χρήσιμο σύμμαχο στον βασιλικό
• Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο
• Αυξήστε την πρόσληψη προβιοτικών
efarmakeio.gr