BITAMINH E

Τι είναι η βιταμίνη Ε;

Λόγω του ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθά στο να σταματήσει ο χρόνος, είναι πολύ γνωστή βιταμίνη στις γυναίκες μιας και οι γυναίκες εχουν την τάση να περιποιούνται λίγο παραπάνω από τους άντρες. Είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά αφού προστατεύει από το στρες, την εμφάνιση ασθενειών και την γύρανση των ιστών του σώματος.

Τα μέλη της οικογένειας της βιταμίνης Ε μπορούν να χωριστούν σε 2 ομάδες: τις τοκοφερόλες και τις τοκοτριενόλες. Οι τοκοφερόλες (tocopherols) αποτελούν μια ομάδα λιποδιαλυτών χημικών ενώσεων παρόμοιας χημικής δομής (ομόλογες ενώσεις) με έντονες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Συλλογικά οι τοκοφερόλες, γνωστές ως βιταμίνη Ε, διακρίνονται με τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου σε: α, β, γ, δ, ε, ζ και η. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η α τοκοφερόλη (d-alpha-tocopherol). Χαρακτηρίζεται από καλύτερη απορρόφηση και βιοδιαθεσιμότητα και με αυτήν την μορφή έχει διεξαχθεί η πλειονότητα των κλινικών μελετών της.

Ποια είναι τα οφέλη της στον οργανισμό μας:

Τα οφέλη της βιταμίνης Ε πηγάζουν κυρίως από τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, καθώς προλαμβάνει την καταστροφή των κυττάρων, άρα και τη γήρανση. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της είναι η ιδιότητά της να προσφέρει ασπίδα προστασίας στις μεμβράνες των κυττάρων. Παράλληλα, συμμετέχει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στον σχηματισμό των μυών και άλλων ιστών. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, τα οφέλη που προσφέρει η βιταμίνη Ε στον οργανισμό δε σταματούν εδώ. Προλαμβάνει και διαλύει τους θρόμβους, ενώ μειώνει την κόπωση και επιταχύνει την επούλωση των πληγών. Επίσης, αναστέλλει την οξείδωση του μηχανισμού μεταφοράς λιποπρωτεϊνών στα αγγεία προστατεύοντάς τα έτσι από την αρτηριοσκλήρυνση, ενώ συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τους κινδύνους εκδήλωσης καρδιακών επεισοδίων. Ένα ακόμη σημαντικό όφελός της είναι ότι, με τη λήψη της βιταμίνης Ε, ενισχύεται ακόμη περισσότερο το ανοσοποιητικό, κυρίως των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Πηγές Βιταμίνης Ε:

Ένα συχνό λάθος που κάνουν πολλοί είναι ότι, στην προσπάθειά τους να μειώσουν τα λίπη από τη διατροφή τους, παραλείπουν πολύτιμες τροφές, όπως π.χ. το ελαιόλαδο, που παρέχει ικανοποιητική ποσότητα βιταμίνης Ε στον οργανισμό.

Για να αυξήσετε την πρόσληψη της θαυματουργής αυτής βιταμίνης, θα πρέπει να βάλετε στο πιάτο σας τροφές όπως ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα), σπανάκι, ελιές, ακτινίδια, σπαράγγια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μοσχάρι, αβοκάντο, ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια.

Παρενέργειες Ανεπάρκειας βιταμίνης Ε:

Καλό είναι να ελέγχετε συχνά τα επίπεδα βιταμίνης Ε στο αίμα σας. Τα συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης Ε δεν είναι πάντα εμφανή.

  1. Εμφάνιση ασθενειών (Καρδιακή νόσος, καρκίνος, άνοια, ασθένειες ματιών)
  2. Νευροπάθειες λόγω χαμηλού ανοσοποιητικού
  3. Αλτσχάιμερ
  4. Τέλος, η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για ελαστικό δέρμα και νεανικό πρόσωπο χωρίς ρυτίδες. Ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου η έκθεση στην επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία είναι τεράστια.

Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (ΣΗΠ)

Η ποσότητα που συστήνεται να καταναλώνεται σε καθημερινή βάση ονομάζεται Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα (ΣΗΠ).

Η ΣΗΠ για τη φυσική βιταμίνη Ε:

  • Σε ενήλικες και παιδιά άνω των 14 ετών: 15 mg (22 IU)
  • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: 15 mg (22 IU)
  • Kατά τη διάρκεια του θηλασμού: 19 mg (28 IU) [3].

Τα παιδιά κάτω των 14 ετών χρειάζονται μικρότερη δόση σε καθημερινή βάση:

  • 1 έως 3 ετών: 6 mg/ημέρα
  • 4 έως 8 ετών: 7 mg/ημέρα
  • 9 έως 13 ετών: 11 mg/ημέρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δόσεις της φυσικής βιταμίνης Ε και της βιταμίνης Ε που έχει παρασκευαστεί στο εργαστήριο υπολογίζονται διαφορετικά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση όταν η βιταμίνη λαμβάνεται μέσω συμπληρώματος διατροφής.

efarmakeio.gr