Blog Search
ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ
Με καταγωγή από την περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ασίας, το σκόρδο από την αρχαιότητα έχει διττό ρόλο, τόσο στην υγεία όσο και στη διατροφή.
Ανήκει στις υπερ-τροφές, καθώς διαθέτει μοναδικές ιδιότητες για την υγεία μας, κυρίως χάρη στο ενεργό συστατικό του, την αλλισίνη,
η οποία είναι και υπεύθυνη για τη χαρακτηριστική μυρωδιά του. Συγκεκριμένα η αλλισίνη έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές,
αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Επιπλέον, το σκόρδο περιέχει μαγγάνιο, βιταμίνες Β6 και C, σελήνιο και φυτικές ίνες. Περιέχει μερικές θερμίδες αλλά άφθονες πρωτεΐνες.
Δείτε παρακάτω μερικούς λόγους για να βάλετε το σκόρδο στη ζωή σας:
Δρα κατά του καρκίνου
Οι άνθρωποι που καταναλώνουν σκόρδο έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως
καρκίνο του στομάχου και του παχέος εντέρου.
Μειώνει τη χοληστερόλη
Το σκόρδο συνιστάται για τους ανθρώπους που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης (LDL), όπως επίσης και για
ανθρώπους με ιστορικό καρδιακών παθήσεων ή καρδιακών προσβολών.
Μειώνει την αρτηριακή πίεση
Καταπολεμά την δημιουργία θρόμβων διευκολύνοντας έτσι την ομαλή ροη του αίματος στις αρτηρίες.
Προστατεύει από το κρυολόγημα και ενισχύει το ανοσοποιητικό
Μπορεί να προσφέρει γρήγορη ανακούφιση από κρυολογήματα ή τον πονόλαιμο. Η διάρκεια των περισσότερων συμπτωμάτων
μπορεί να μειωθεί έως και κατά 70%.
Δυναμώνει τον εγκέφαλο
Το σκόρδο μπορεί ακόμη και να συμβάλει στην αποτροπή του Αλτσχάιμερ.
Συμβάλλει στην υγεία των οστών
Περιέχει ψευδάργυρο, μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C, συστατικά απαραίτητα για τη δόμηση δυνατών οστών και τη σωστή
απορρόφηση του ασβεστίου.
Βελτιώνει την σωματική απόδοση
Ενισχύει τις σωματικές μας αντοχές και περιορίζει την κόπωση έπειτα από την άσκηση.
Μειώνει το άγχος
Το σκόρδο είναι αγχολυτικό, ηρεμιστικό,ενώ επιπλέον λειτούργει και ως αντικαταθλιπτικό. Επηρεάζει την απελευθέρωση της σεροτινης,
μιας χημικής ουσίας που υπάρχει σε μεγάλη συγκέντρωση στον εγκέφαλο και συμμετέχει στη διαμόρφωση της ψυχολογικής διάθεσης
και της συμπεριφοράς του ανθρώπου.
Το σκόρδο πρέπει να τρώγεται ωμό ή μαγειρεμένο;
Μπορεί να τρώγεται ωμό για να σκοτώνει τα βακτήρια, να βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να προλαμβάνει
τον καρκίνο.
Κατά το μαγείρεμα, το σκόρδο παύει να είναι μικροβιοκτόνο επειδή καταστρέφεται πλήρως η αλλισίνη.
Ωστόσο δεν χάνει όλες τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη, να διατηρεί το αίμα αραιό και να λειτουργεί
ως αποσυμφορητικό, ως αντιβηχικό, ως ρυθμιστής βλεννών και ως προληπτικό της βρογχίτιδας.
Το καλύτερο είναι να τρώγεται και με τους δύο τρόπους.
Μπορείτε να εντάξετε το σκόρδο στην καθημερινότητά σας τρώγοντας 2-3 σκελίδες ή λαμβάνοντας ένα συμπλήρωμα διατροφής.
efarmakeio.gr
Αφήστε ένα σχόλιο