Ακμή & Διατροφή....Ποιες τροφές επιδεινώνουν την ακμή, ή προκαλούν έξαρση της;

Τι είναι η ακμή;


Η ακμή είναι μια ασθένεια του δέρματος που εμφανίζεται κυρίως στην εφηβική ηλικία το 85% των περιπτώσεων είναι έφηβοι ενώ

η ακμή πολλές φορές συνεχίζει να υπάρχει και στην ενηλικίωση.

Η ακμή επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε κάποιο σημείο της ζωής τους δεν υπάρχει τρόπος ωστόσο να υπολογίσουμε

πόσος χρόνος θα πάρει για να εξαφανιστεί πλήρως.

Οφείλεται κυρίως στην αντίδραση του οργανισμού σε μεγάλες ποσότητες ορμονών (τεστοστερόνη) ανδρογόνων,σε βακτήρια

αλλά και σε κοινές αλλεργίες από διάφορα τρόφιμα.

Ποιες κατηγορίες τροφών που επιδεινώνουν την ακμή, ή προκαλούν έξαρσή της;

Γαλακτοκομικά προϊόντα


Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η κατανάλωση γάλακτος συνδέεται με έξαρση της ακμής.

Το ζωικό γάλα περιέχει ορισμένα συστατικά που επηρεάζουν τη λειτουργία εκείνων των ορμονών του οργανισμού, οι οποίες ευθύνονται για την εκδήλωση εξανθημάτων και άλλων σημαδιών στο δέρμα, όπως τα σπυράκια.


Tips: Μπορείτε να επιλέξετε γάλα από αμύγδαλα, από ρύζι και από καρύδα, ως εναλλακτικές λύσεις.

Ζάχαρη


Η ζάχαρη αυξάνει τη φλεγμονή στον οργανισμό και αυτό με τη σειρά του αποτελεί σημαντικό παράγοντα δερματικών προβλημάτων, όπως τα σπυράκια.

Άλλωστε, η ακμή θεωρείται μια φλεγμονώδης πάθηση και ως εκ τούτου, οι δερματολόγοι συνιστούν σε άτομα που είναι επιρρεπή στην ακμή,

να περιορίσουν την κατανάλωση ζάχαρης στο διαιτολόγιό τους.

Σόγια


Η μεγάλη περιεκτικότητα της σόγιας σε οιστρογόνα επηρεάζει την ορμονική ισορροπία του οργανισμού.

Καφές


Υπάρχει ένα οξύ στους σπόρους του καφέ μπορεί να εκτοξεύσει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα σας.

Η κορτιζόλη, επίσης γνωστή ως η “ορμόνη τους στρες”, μπορεί να δράσει σαν ένα ανδρογόνο και να αυξήσει την δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων και την φλεγμονή.

Φυστίκια


Τα φυστίκια περιέχουν ένα ανδρογόνο που αυξάνει την παραγωγή ελαίου από τους σμηγματορροικούς αδένες

της επιδερμίδας και ως εκ τούτου επιδεινώνει την ακμή και τα σπυράκια.

Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο


Όλα τα επεξεργασμένα αλεύρια και τα τρόφιμα που παράγονται από αυτά


την άσπρη ζάχαρη


το άσπρο ρύζι


πατάτες (ιδαιίτερα τις ψητές)


Τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται κατά τη θεραπεία της ακμής

Γάλατα από φυτικές πηγές (γάλα ρυζιού, γάλα αμυγδάλου κ.ά).

Τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου (όσπρια, λαδερά, ξηροί καρποί, λαχανικά, άπαχα κρεατικά, ψάρι, κοτόπουλο και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Τρόφιμα που περιέχουν συστατικά που βοηθούν στη θεραπεία της ακμής

Παντζάρι:Καθαρίζει το σώμα από τις τοξίνες και συνεπώς το δέρμα από την ακμή.

Εσπεριδοειδή: αντιοξειδωτική δράση που καθαρίζει τον οργανισμό και το δέρμα από τοξίνες.

Κόκκινο Σταφύλι: δρουν ενάντια στις δερματικές μολύνσεις.

Αβοκάντο: Ένα ισχυρό φάρμακο κατά της ακμής απευθείας από τη φύση. Η συνέργεια της βιταμίνης Ε με τη βιταμίνη C προστατεύει το δέρμα.

Σκόρδο: Αντιπαρασιτικό και αναγκαίο για ένα υγιές δέρμα.

Αμύγδαλα: Είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, μαγνήσιο, σελήνιο, φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε, Β. Όλα αυτά τα συστατικά συνεργάζονται για τη μείωση της ακμής.

Σολομός/ Τόνος/ Σαρδέλες: Είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη B, Ε, Α

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και διατηρούν το δέρμα νεανικό.

Καρότα: Είναι πολύ πλούσια πηγή β-καροτενίου, το οποίο αποτελεί τον αιώνιο εχθρό της ακμής.

Να θυμάστε!! Μια ισορροπημένη διατροφή αποτελεί σύμμαχο στην διατήρηση της υγείας και της  ομορφιάς μας!

efarmakeio.gr