Blog Search
Σύλληψη: ποια συστατικά μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες;
Η απόκτηση απογόνων είναι μια επιθυμία που γεννιέται στην πλειονότητα των ζευγαριών κάποια στιγμή στη ζωή τους. Δυστυχώς έχει παρατηρηθεί ότι τα τελευταία χρόνια πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Πρόβλημα γονιμότητας θεωρείται ότι υπάρχει όταν η γυναίκα δεν μπορεί να συλλάβει μετά από 1-2 χρόνια ελεύθερης και τακτικής ερωτικής επαφής. Στην περίπτωση αυτή και οι δύο ερωτικοί σύντροφοι πρέπει να ελέγξουν αν έχουν πρόβλημα γονιμότητας.
Τα προβλήματα γονιμότητας μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες και είναι αρκετά δύσκολο να κάνουμε γενικεύσεις. Παρόλα αυτά είναι κάποιοι παράγοντες που είναι γνωστό ότι έχουν αρνητική επίπτωση γενικά στη γονιμότητα. Για παράδειγμα στις γυναίκες παίζει μεγάλο ρόλο η ηλικία, καθώς η γονιμότητα μειώνεται με την ηλικία και στους άντρες το άγχος και το κάπνισμα, καθώς λόγω αυτών παράγονται πολλές ελεύθερες ρίζες (τοξικές ουσίες) στο σώμα που βλάπτουν το σπέρμα.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
> Γυναίκες
Στις γυναίκες η γονιμότητα μειώνεται σημαντικά με την ηλικία, πολύ ταχύτερα απ’ ότι στους άνδρες. Οι γυναίκες είναι περισσότερο γόνιμες μεταξύ των 20 και 24 ετών. Καθώς μεγαλώνουν η πιθανότητα να μείνουν έγκυες μειώνεται σημαντικά.
Καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν μειώνεται το απόθεμα των ωοθηκών τους, δηλαδή μειώνεται ο αριθμός των λειτουργικών ωοθυλακίων που έχουν απομείνει στις ωοθήκες και άρα διαθέτουν λιγότερα εναπομείναντα βιώσιμα ωάρια. Στην περίπτωση της πρόωρης εμμηνόπαυσης, η ποσότητα των ωαρίων εξαντλείται πολύ συντομότερα απ’ ότι συνήθως. Επίσης, μεγαλώνοντας το ενδομήτριο (επένδυση της μήτρας) μπορεί να γίνει λεπτότερο και λιγότερο φιλόξενο για ένα γονιμοποιημένο ωάριο και οι κολπικές εκκρίσεις μπορούν να γίνουν λιγότερο υγρές και περισσότερο εχθρικές για το σπερματοζωάριο. Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυξανομένης της ηλικίας μειώνονται οι πιθανότητες σύλληψης.
Το γυναικείο αναπαραγωγικό μπορεί να επηρεαστεί από διάφορες ασθένειες. Η ανεπαρκής περιποίηση και ορισμένες παθήσεις μπορεί να βλάψουν τα αναπαραγωγικά όργανα και να κλονίσουν την καλή φυσική τους κατάσταση με το πέρασμα του χρόνου, οδηγώντας σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις συμπεριλαμβανομένων της ενδομητρίωσης, του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών και της εμφάνισης χλαμυδίων. Ορισμένες χρόνιες ασθένειες μπορεί να έχουν επίσης αρνητικό αντίκτυπο στη γονιμότητα.
> Άνδρες
Στους άνδρες η μειωμένη γονιμότητα μπορεί να έχει να κάνει με μειωμένη παραγωγή σπέρματος, κακή ποιότητα σπέρματος ή μειωμένη κινητικότητα του σπέρματος.
Το σπέρμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και μπορεί να βλαφθεί από τις ελεύθερες ρίζες (τοξικές ουσίες) που παράγονται στο σώμα από το άγχος, το κάπνισμα, τη μολυσμένη ατμόσφαιρα, τις φυσιολογικές διεργασίες του ίδιου του οργανισμού κ.α. Το άγχος αποτελεί ένα σύνηθες αίτιο μειωμένης γονιμότητας στους άνδρες καθώς λόγω αυτού παράγονται πολλές ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες στο σπέρμα. Η υπερβολική λήψη καφεΐνης και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επίσης προκαλούν βλάβες στο σπέρμα. Επιπλέον, ο τραυματισμός στους όρχεις, κάποιες παθήσεις και ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη θερμοκρασία στη γεννητική περιοχή των ανδρών. Η αυξημένη θερμοκρασία στους όρχεις μπορεί να προκαλέσει μείωση της γονιμότητας. Για το λόγο αυτό προτείνεται στους άνδρες να μην φορούν πολύ στενά παντελόνια ώστε να μην υπερθερμαίνεται η περιοχή, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιληφθούν οι έφηβοι και οι νεότεροι άνδρες στους οποίους παρατηρείται συχνότερα αυτή η συνήθεια.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ
Σύμφωνα με έρευνες, η λήψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών τόσο από τις γυναίκες όσο και από τους άνδρες μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση της υγείας τους, να υποστηρίξει την αναπαραγωγική τους λειτουργία και τη ζωτικότητά τους και να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης.
> Γυναίκες
Σύμφωνα με μελέτες, για τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη η λήψη των ακόλουθων συστατικών:
Ινοσιτόλη & L-Αργινίνη - είναι πρόδρομες μορφές του νιτρικού οξειδίου (NO), το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην καλή ροή του αίματος στο ωοθυλάκιο και τα αναπαραγωγικά όργανα και να συμβάλλει στη διέγερση των ενδομήτριων εκκρίσεων, δημιουργώντας μια υγιή επένδυση στη μήτρα κατά τη διάρκεια της εμφύτευσης. Επιπλέον, σε μελέτες παρατηρήθηκαν αυξημένες εκκρίσεις στον τράχηλο σε γυναίκες που έλαβαν ινοσιτόλη και τα επίπεδά της έχουν συνδεθεί με την καλή έκβαση της εγκυμοσύνης. Η L-αργινίνη μπορεί επιπλέον να επηρεάσει την απελευθέρωση του ωοθυλακίου και την εμφύτευση.
N-ακετυλοκυστεΐνη (NAC) - είναι πρόδρομος ουσία της γλουταθειόνης που είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό ένζυμο του οργανισμού. Η NAC έχει σύμφωνα με μελέτες σημαντική αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης. Είναι ευρέως γνωστή ως βλεννολυτικός παράγοντας για τις βλεννώδεις εκκρίσεις.
Φυλλικό Οξύ - είναι πλέον γνωστό ότι το φυλλικό οξύ μπορεί να παίξει ρόλο στη σύλληψη και απαιτείται κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του εμβρύου, πριν ακόμα διαπιστωθεί η εγκυμοσύνη, για την υγιή ανάπτυξη του εμβρυικού νευρικού σωλήνα. Σύμφωνα με μελέτες, η ιδανική δόση του συστατικού αυτού για τις γυναίκες που επιθυμούν να συλλάβουν ή εγκυμονούν είναι τα 400μg ημερησίως.
Βιταμίνη B12 - έχει βρεθεί ότι η χορήγησή της με συμπλήρωμα μπορεί να συμβάλλει στην καλή λειτουργία των ωοθηκών και των αναπαραγωγικών οργάνων.
Βιταμίνη C – μπορεί να βοηθήσει στον εμπλουτισμό της τραχηλικής βλέννας και να βοηθήσει με τον τρόπο αυτό το σπερματοζωάριο να επιβιώσει στο σώμα και να μεταφερθεί στο ωάριο για τη γονιμοποίησή του.
Βιταμίνες & Μέταλλα – τονώνουν τον οργανισμό και βελτιώνουν την κατάστασή του οργανισμού.
Σημείωση: σύμφωνα με μελέτες η ινοσιτόλη μπορεί να βοηθήσει και γυναίκες που πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών καθώς μειώνει το επίπεδο των ανδρογόνων στον ορό του αίματος, βελτιώνει τη λειτουργία των ωοθηκών και τελικά αυξάνει τη γονιμότητα. Μελέτες έχουν γίνει και για τη δράση της NAC, για την οποία έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα και να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης στις γυναίκες αυτές. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δεν πρέπει να συγχέεται με τις πολυκυστικές ωοθήκες που εμφανίζονται στο 20% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια ενδοκρινοπάθεια από την οποία πάσχει το 4-5% των γυναικών, έχει βιοχημικά και ορμονικά ευρήματα και δεν βασίζεται μόνο στην παρατήρηση των πολυκυστικών ωοθηκών με τη χρήση υπερήχων.
> Άνδρες
Σύμφωνα με μελέτες, για τους άνδρες που κάνουν προσπάθειες με τη σύντροφό τους για την απόκτηση παιδιού μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη η λήψη των ακόλουθων συστατικών:
L-Αργινίνη - αμινοξύ που έχει συνδεθεί με την ανδρική αναπαραγωγική υγεία και αποτελεί σημαντικό συστατικό του σπερματικού υγρού. Εξασφαλίζει την καλή ροή του αίματος στη γεννητική περιοχή μέσω της διέγερσης της παραγωγής νιτρικού οξειδίου (ΝΟ) στο σώμα, ενισχύει την παραγωγή σπέρματος και βελτιώνει την κινητικότητά του.
L-Καρνιτίνη - αμινοξύ που επίσης παρέχει σημαντική υποστήριξη στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα. Η L-Καρνιτίνη απαντά σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο σπέρμα, βοηθά στην παραγωγή καλής ποιότητας σπέρματος, συμβάλλει στην κινητικότητα του και συντελεί στην ικανότητά του να φτάσει στο ωάριο.
Ψευδάργυρος - είναι ένα από τα σημαντικότερα μέταλλα για το ανδρικό αναπαραγωγικό. Το σπέρμα περιέχει 100 φορές περισσότερο ψευδάργυρο από το αίμα. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή καλής ποσότητας και ποιότητας σπέρματος. Η έλλειψή του είναι μια από τις κύριες αιτίες υπογονιμότητας στους άνδρες. Τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης, το κάπνισμα, το άγχος και το αλκοόλ προκαλούν μείωση των επιπέδων του ψευδαργύρου στο σώμα. Επίσης, το τσάι και η υψηλή λήψη φυτικών ινών μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση του μετάλλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επίπεδα του ψευδαργύρου στο ανδρικό σώμα μειώνονται από τη φυσιολογική σεξουαλική δραστηριότητα καθώς με κάθε εκσπερμάτιση ένα άνδρας χάνει περίπου 5mg ψευδαργύρου.
Αντιοξειδωτικά – είναι πολύ σημαντικά για την προστασία του σπέρματος από βλάβες που του προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες (τοξικές ουσίες) που παράγονται στο σώμα μας. Η συσσώρευση ελευθέρων ριζών και το προκαλούμενο οξειδωτικό στρες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος και πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνες για το 40% των βλαβών στο σπέρμα. Σημαντικά αντιοξειδωτικά είναι οι βιταμίνες C και Ε, το συνένζυμο Q10, το σελήνιο, το λυυκοπένιο κ.α. Το σελήνιο πιστεύεται επιπλέον ότι μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της κινητικότητας του σπέρματος, το λυκοπένιο έχει συνδεθεί με την υγεία του προστάτη και το συνένζυμο Q10 σταθεροποιεί την ακεραιότητα της ουράς (μαστίγιο) του σπέρματος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και διάφορα εκχυλίσματα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως το εκχύλισμα φλοιού πεύκου που είναι μια εξαιρετικά πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών.
Maca - περιέχει πολλά σημαντικά συστατικά, όπως αμινοξέα και λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα για την υγεία του ανδρικού αναπαραγωγικού. Οι έρευνες των τελευταίων 20 ετών έχουν δείξει ότι το Maca έχει ευεργετική δράση, βελτιώνει τη ζωτικότητα και την αντοχή, καταπολεμά την κόπωση, ανεβάζει τα επίπεδα της ενέργειας και αυξάνει τη λίμπιντο στους άνδρες.
Εκχύλισμα Σιβηριανού Ginseng - χρησιμοποιείται ευρέως για να βοηθήσει στη διατήρηση της συνολικής ζωτικότητας των αντρών. Το Σιβηριανό Ginseng βελτιώνει την αντοχή και την απόδοση κι επιπλέον συμβάλλει στην αντιμετώπιση του άγχους, το οποίο αποτελεί σημαντικό παράγοντα μειωμένης γονιμότητας στους άνδρες.
efarmakeio.gr
Αφήστε ένα σχόλιο