Blog Search
ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ
Το προφίλ της χοληστερίνης Η χοληστερίνη είναι μια λιπαρή ουσία (λιπίδιο) που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει σωστά. Γι’ αυτό, άλλωστε, τη συνθέτει το συκώτι μας. Αποτελεί συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών και χρησιμεύει για την παραγωγή ορισμένων ορμονών και βιταμίνης D. Όσο πολύτιμη, όμως, είναι για τον οργανισμό μας όταν βρίσκεται σε φυσιολογικά όρια, τόσο επιζήμια γίνεται όταν τα επίπεδά της αυξηθούν πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια στο αίμα. Τότε κινδυνεύουν οι αρτηρίες μας. Όταν περισσεύει, διεισδύει στα τοιχώματα των αρτηριών, δημιουργώντας κολλώδη αποθέματα (αθηρωματικές πλάκες), που σταδιακά εμποδίζουν την ομαλή ροή του αίματος με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Η «κακή»... Η LDL είναι η λεγόμενη «κακή» χοληστερίνη, που όμως γίνεται «κακή» ουσιαστικά όταν ξεπερνά την ποσότητα την οποία χρειάζεται ο οργανισμός μας και, αντί να χρησιμοποιηθεί για τις ζωτικές μας λειτουργίες, διεισδύει στο τοίχωμα των αγγείων και προσκολλάται σε αυτό μαζί με άλλα λιπίδια. Έτσι ξεκινά η διαδικασία της αρτηριοσκλήρυνσης, και γι’ αυτό πρέπει να τη διατηρούμε όσο πιο χαμηλά γίνεται.
Πότε είναι αυξημένη η χοληστερίνη Η χοληστερίνη θεωρείται ότι υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια όχι μόνο όταν είναι αυξημένη η τιμή της ολικής χοληστερίνης, αλλά και όταν είναι αυξημένη η τιμή μόνο της «κακής» LDL.
Kαι η «καλή» Η HDL, δηλαδή η «καλή» χοληστερίνη, δρα προστατευτικά απομακρύνοντας την «κακή» χοληστερίνη από το τοίχωμα των αγγείων και στέλνοντάς τη στο ήπαρ, όπου και μεταβολίζεται. Στην ουσία, ο οργανισμός θέτει σε ¬λειτουργία έναν αμυντικό μηχανισμό, όπου η HDL «προσπαθεί» να καθαρίσει τις αρτηρίες μας, γι’ αυτό και ¬χαρακτηρίζεται ως «οδοκαθαριστής». Έτσι, -επιθυμούμε χαμηλή «κακή» ¬χοληστερίνη (LDL) και υψηλή ¬«καλή» χοληστερίνη (HDL).
Πόσο χαμηλά πρέπει να τη ρίξετε Όσο χαμηλότερες είναι οι τιμές της ολικής και «κακής» -χοληστερίνης και όσο υψηλότερες οι τιμές της ¬«καλής», τόσο το καλύτερο για εμάς, γιατί μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα πρόκλησης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Άλλωστε, ακόμα και αν παίρνουμε λιγότερη από όση χρειαζόμαστε, δεν μπορεί να επηρεαστεί η υγεία μας, γιατί ένα μέρος ¬αυτής συνθέτει το συκώτι μας και επιπλέον πάντα παίρνουμε ένα ποσοστό, ακόμα και όταν καταναλώνουμε ελάχιστα ζωικά προϊόντα. Ας δούμε πότε θα πρέπει να ανησυχούμε και πότε όχι για τις τιμές της χοληστερίνης στο αίμα μας.
Ολική χοληστερίνη
Φυσιολογική τιμή κάτω από 200 mg/dl Οριακή τιμή 200-240 mg/dl Υψηλή τιμή από 240 mg/dl και -πάνω
Καλή χοληστερίνη
Φυσιολογική τιμή Άνδρες πάνω από 40 mg/dl Γυναίκες πάνω από 50 mg/dl
Κακή χοληστερίνη
Φυσιολογική τιμή κάτω από 130 mg/dl Οριακή τιμή 130-160 mg/dl Υψηλή τιμή Από 160 mg/dl και -πάνω
SOS H «κακή» LDL χοληστερίνη πρέπει να είναι κάτω από 100 mg/dl όταν συντρέχει στεφανιαία νόσος (π.χ. έμφραγμα μυοκαρδίου, by-pass κλπ.), αρτηριοσκλήρυνση καρωτίδων, ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής ή σακχαρώδης διαβήτης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η τιμή της «κακής» χοληστερίνης πρέπει να είναι κάτω από 70 mg/dl. Σημείωση: mg/dl (χιλιοστόγραμμα ανά δέκατο του λίτρου αίματος)
Πού οφείλεται η υψηλή χοληστερίνη Αν και ο οργανισμός παράγει ο ίδιος τη χοληστερίνη που χρειάζεται, την προσλαμβάνει επίσης από τις διάφορες τροφές. Η υψηλή χοληστερίνη, τις περισσότερες φορές οφείλεται σε υπερκατανάλωση «ένοχων» τροφών.
Ωστόσο, υπάρχουν σπανιότερα ορισμένοι πα¬ράγοντες που επηρεάζουν την «ενδο-γενή» παραγωγή χοληστερίνης στον ίδιο τον οργανισμό, όπως είναι οι ακόλουθοι:
● Πρόβλημα στο μεταβολισμό Αφορά τη μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός).
● Κληρονομικοί παράγοντες Ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων γεννιέται με πολύ υψηλή χοληστερίνη (οικογενής υπερχοληστερολαιμία).
● Ενδοκοιλιακό λίπος Τα περιττά κιλά που συσσωρεύονται στην κοιλιά πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες αυξημένης χοληστερίνης.
● Στρες Σύμφωνα με μελέτες, το στρες μπορεί να επηρεάσει το ρυθμό μεταβολισμού της χοληστερίνης.
● Κάπνισμα Έρευνες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές έχουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερίνης σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Το κάπνισμα, επίσης, μειώνει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης (HDL).
● Παθήσεις του ήπατος και των νεφρών Μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της χοληστερίνης.
● Πολύ αλκοόλ Το οινόπνευμα σε μικρές ποσότητες (1-2 ποτηράκια κρασιού την ημέρα) συμβάλλει στην αύξηση της HDL, της «καλής» χοληστερίνης. Αντίθετα, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τα τριγλυκερίδια, που επηρεάζουν αρνητικά τις τιμές της HDL. Όσοι, μάλιστα, έχουν αυξημένα τριγλυκερίδια δεν πρέπει να πίνουν καθόλου αλκοόλ!
Τι είναι τα τριγλυκερίδια Τα τριγλυκερίδια είναι άλλα λιπίδια που κυκλοφορούν στο αίμα και μπορεί να προέρχονται από τις τροφές ή να συντίθενται από τον ίδιο τον οργανισμό. Η αύξησή τους μπορεί να οφείλεται σε διαταραχή του μεταβολισμού του οργανισμού και σε αυξημένη πρόσληψή τους μέσω των τροφών. Ο αρρύθμιστος διαβήτης, η αύξηση του βάρους και η κατάχρηση αλκοόλ αυξάνουν επίσης τα τριγλυκερίδια. Τα αυξημένα τριγλυκερίδια μπορούν να προκαλέσουν καρδιαγγειακά προβλήματα, αν και σε μικρότερο βαθμό από ό,τι η χοληστερίνη, αλλά και παγκρεατίτιδα (σοβαρή οξεία κατάσταση με δυνατό ¬πόνο στην κοιλιά που χρειάζεται άμεση εισαγωγή στο νοσοκομείο).
* Έχετε υπόψη ότι οι πληροφορίες που δίνονται σε αυτά τα άρθρα είναι γενικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν υπερισχύουν των συμβουλών που θα σας δώσουν οι επαγγελματίες υγείας.
Αν εσείς, η οικογένεια ή το παιδί σας παρουσιάζετε συμπτώματα ή πάσχετε από παθήσεις που είναι σοβαρές ή δεν υποχωρούν,ή αν χρειάζεστε ειδικές ιατρικές συμβουλές, ζητήστε τη βοήθεια ενός γιατρού.
Το efarmakeio.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε ζημία ενδέχεται να προκληθεί ως αποτέλεσμα της χρήσης των πληροφοριών που παρέχονται σε αυτόν τον ιστότοπο.
efarmakeio.gr
Αφήστε ένα σχόλιο