BITAMINH K

Τι είναι η βιταμίνη Κ;

Η βιταμίνη Κ αποτελεί μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που τη βρίσκουμε σε αρκετά τρόφιμα. Ο όρος «βιταμίνη Κ» στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε μια οικογένεια ενώσεων με κοινή χημική δομή. Αυτές οι ενώσεις περιλαμβάνουν τη φυλλοκινόνη (βιταμίνη Κ1) και τις μετακινόνες (βιταμίνη Κ2).

  • Η βιταμίνη Κ1 βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και αποτελεί την κύρια διαιτητική πηγή της βιταμίνης Κ. Η μορφή αυτή της βιταμίνης Κ συμμετέχει στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης και θεωρείται ότι αποτελεί τη «φυτική μορφή» της.
  • Η βιταμίνη Κ2 συντίθεται κυρίως από εντερικά βακτήρια και απορροφάται σε μικρό βαθμό από το παχύ έντερο. Μπορεί επίσης να βρεθεί σε μικρές ποσότητες σε ζωικά τρόφιμα ή τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E), η βιταμίνη Κ κυκλοφορεί σε μικρές ποσότητες στο αίμα, καθώς μεταβολίζεται πολύ γρήγορα και στη συνέχεια αποβάλλεται. Αυτό σημαίνει ότι όταν προσλαμβάνουμε τη βιταμίνη Κ1, στο σώμα μας διατηρείται μόλις το 30% με 40%, ενώ το υπόλοιπο 60 με 70% αποβάλλεται μέσω των ούρων και των κοπράνων.

Ποια είναι τα οφέλή της στον οργανισμό μας;

  • Σύνθεση πρωτεϊνών (Βοηθά στην πήξη του αίματος και τον μεταβολισμό των οστών)
  • Ρυθμίζει την εναπόθεση Ασβεστίου στα οστά
  • Συμμετέχει στο μεταβολισμό των λιπιδίων
  • Τη βιταμίνη Κ μπορούμε να την απαντήσουμε, επίσης, στο ήπαρ και σε άλλους ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, της καρδιάς, του παγκρέατος και των οστών.

Πηγές Βιταμίνης Κ:

  • Λαχανικά (Ιδιαίτερα τα πράσινα)
  • Φυτικά έλαια (π.χ. σογιέλαιο, κραμβέλαιο)
  • Φρούτα (ακτινίδιο, αποξηραμένα σύκα, αβοκάντο, βατόμουρα, σταφύλια, αχλάδι, μάνγκο, παπάγια) και καρπούς.

Το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά περιέχουν τη βιταμίνη Κ1 σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο η βιταμίνη Κ2 βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα σε αυτά τα τρόφιμα. Επίσης, τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν τη βιταμίνη Κ2. Τέλος, αν προστεθεί μια συνθετική μορφή της βιταμίνης Κ2 σε ζωοτροφές πουλερικών και χοίρων, σε αυτές τις περιπτώσεις τα προϊόντα αυτά όταν καταναλωθούν περιέχουν αυτή τη μορφή της βιταμίνης Κ2.

Παρενέργειες Ανεπάρκειας βιταμίνης Κ:

Σε περίπτωση ανεπάρκειας της βιταμίνης Κ, η δραστικότητα της προθρομβίνης του αίματος μειώνεται σημαντικά με αποτέλεσμα την εμφάνιση αιμορραγίας. Αντίστοιχα, η ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση οστεοπόρωσης. Οι ομάδες που κινδυνεύουν από ανεπάρκεια βιταμίνης Κ είναι:

  • Νεογέννητα και βρέφη που δεν τους χορηγείται συμπληρωματικά βιταμίνη Κ στις πρώτες εβδομάδες (2η – 12η) της ζωής τους (λόγω της χαμηλής μεταφοράς της βιταμίνης Κ1 στον πλακούντα, των χαμηλών επιπέδων των παραγόντων πήξης και της χαμηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Κ στο μητρικό γάλα.
  •  Άτομα με διαταραχές δυσαπορρόφησης (π.χ. κυστική ίνωση, κοιλιοκάκη, ελκώδης κολίτιδα, σύνδρομο βραχέος εντέρου).
  • Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση.
  • Άτομα που παίρνουν φάρμακα που παρεμβαίνουν στον μεταβολισμό της βιταμίνης Κ.

Φαινόμενα τοξικότητας είναι σχεδόν απίθανο να προκληθούν λόγω αυξημένης πρόσληψης βιταμίνης Κ.

Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (ΣΗΠ)

ΗλικίαΆνδρεςΓυναίκεςΕγκυμοσύνηΘηλασμός
Γέννηση – 6 μηνών2,0 μg2,0 μg--
7 – 12 μηνών2,5 μg2,5 μg--
1 – 3 ετών30 μg30 μg--
4 – 8 ετών55 μg55 μg--
9 – 13 ετών60 μg60 μg--
14 – 18 ετών75 μg75 μg75 μg75 μg
> 19 ετών120 μg90 μg90 μg90 μg

Πηγή: MedNutrition

efarmakeio.gr