ΑΜΙΝΟΞΕΑ – ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

Ο όρος αμινοξέα χρησιμοποιείται ευρέως στους αθλητικούς κύκλους και όχι αδίκως.


Τα αμινοξέα αποτελούν βασικό συστατικό των μυών, η διάπλαση των οποίων απασχολεί αθλητές αλλά και απλούς ασκούμενους.

Τα αμινοξέα είναι τα βασικά συστατικά των πρωτεϊνών. Κάθε πρωτεΐνη είναι μια αλυσίδα από τα 20 βασικά αμινοξέα που συνδιάζονται μεταξύ τους για να δομήσουν τις 50.000 πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σώμα μας.

Από τα 20 αμινοξέα, 8 είναι απολύτως απαραίτητα στον οργανισμό, δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του και πρέπει να τα προσλάβει μέσα από τη διατροφή του. Τα υπόλοιπα 12 μπορεί να τα συνθέσει χρησιμοποιώντας τα 8 απαραίτητα αμινοξέα.

Το σώμα μας προσλαμβάνει πρωτεΐνες από τη διατροφή. Τις επεξεργάζεται και μέσα από τις διαδικασίες της πέψης, τις διασπά σε αμινοξέα που στη συνέχεια απορροφά για να φτιάξει τις δικές του πρωτεΐνες.


Τα αμινοξέα χωρίζουνται σε 2 βασικές ομάδες: απαραίτητα και μη απαραίτητα. 
Τα απαραίτητα αμινοξέα είναι αυτά τα οποία δεν μπορεί ο οργανισμός να συνθέσει και πρέπει να τα προμηθευτεί από την τροφή. Στην τροφή τα αμινοξέα βρίσκοναι με τη μορφή πρωτεϊνών. Η διατροφική πρωτεϊνη αποτελείται από μακριές αλυσίδες αμινοξέων. Κατά τη λειτουργία της πέψης στο στομάχι και το λεπτό έντερο η πρωτεϊνη διασπάται σε πολυπεπτίδια και ολιγοπεπτίδια (βραχείες αλυσίδες αμινοξέων) και έπειτα σε ξεχωριστά αμινοξέα. Όταν τα αμινοξέα περάσουν στο αίμα χρησιμοποιούνται κατά βάση στην αναδόμηση των μυικών κυττάρων και την παραγωγή ενζύμων απαραίτητων για τη ρύθμιση του μεταβολισμού.

Μια μικρής διάρκειας έλλειψη απαραίτητων αμινοξέων (μερικές ημέρες) δεν προκαλεί προβλήματα υγείας. Αν το διάστημα έλλειψης παραταθεί σίγουρα θα εμφανιστούν δυσλειτουργίες.

Τα αμινοξέα ωστόσω επιτελούν πολλαπλούς ρόλους πέρα της συμμετοχής τους στη διάπλαση του μιυκού συστήματος.

Συγκεκριμένα τα αμινοξέα:

  • Αποτελούν σημαντικά δομικά συστατικά των κυττάρων.
  • Είναι βασικοί μεταφορείς ουσιών από το αίμα προς τους ιστούς.
  • Είναι ένζυμα ή αποτελούν βασικά συστατικά των ενζύμων τα οποία ρυθμίζουν τη λειτουργία του μεταβολισμού.
  • Συμμετέχουν στο σχηματισμό ορμονών (π.χ. ινσουλίνη) και νευροδιαβιβαστών (π.χ. σεροτονίνη).
  • Συμμετέχουν στην ανοσολογική λειτουργία του οργανισμού αφού είναι βασικά συστατικά των αντισωμάτων.
  • Ρυθμίζουν το pH.
  • Βοηθούν στην ισορροπία των υγρών στο σώμα και στη διατήρηση του ογκού του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • Αποτελούν δευτερεύουσα πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.

Πως λειτουργούν τα αμινοξέα;

Μετά την άσκηση επέρχεται η κούραση που πηγάζει από το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Αυτή η κούραση, υπολογίζεται πως προέρχεται από αλλαγές στην συγκέντρωση αμινοξέων που με την σειρά τους αλλάζουν την παραγωγή σεροτονίνης αφού έχει παρατηρηθεί μια αύξησης 50% σεροτονίνης μετά την άσκηση. Η σεροτονίνη επηρεάζεται άμεσα από το αμινοξέο τρυπτοφανη που είναι πρόδρομος της σεροτόνης το οποίο κατά την άσκηση αυξάνεται και τα υπόλοιπα αμινοξέα μειώνονται με αποτέλεσμα την αύξηση κούρασης.
Γι αυτό τον λόγο κάποιοι ερευνητές, έχουν δώσει συμπλήρωμα αμινοξέων μετά την άσκηση και παρατήρησαν μικρή βελτίωση στην συμπεριφορά και στην απόδοση των ατόμων που μελετήθηκαν.

efarmakeio.gr